Diéty a ich stručná charakteri
22.01.2014 15:32

S diétnym systémom sa môžeme stretnúť aj v zariadeniach cestovného ruchu. Jedná sa o kúpeľné zariadenia, kde sa pacienti chodia zotavovať. Tieto zariadenia okrem lekárov disponujú aj špecializovanými pracovníkmi na dietetiku, môžeme ich poznať pod názvom diétne sestry, ktoré po konzultácii s ošetrujúcim lekárom a pacientom, zvolia takú diétu, ktorá je do slova a do písmena ,,ušitá na mieru“.
Všetky diéty tvoria takzvaný zoznam diét, na ktorom sú označené číslom alebo písmenom, čo umožňuje bezproblémové zabezpečenie vhodnej a rovnakej stravy pre pacienta aj vtedy, keď sa z akýchkoľvek dôvodov rozhodne zmeniť zdravotnícke alebo kúpeľné zariadenie. Každá diéta má vymedzené svoje presné zloženie a indikácie, ktoré je potrebné striktne dodržiavať.
Diéty sa pacientom podávajú len prechodne ale sú aj výnimky, kedy je diéta podávaná dlhodobo. Všetko závisí od druhu ochorenia a od dĺžky rekonvalescencie, čo je u každého pacienta individuálne, pretože každý máme iný organizmus.
V diétnom systéme rozlišujeme dve hlavné skupiny diét:
1. hromadne pripravované diéty – základné diéty
2. individuálne diéty – špeciálne diéty a diétne postupy
Základné diéty
Diéta 0 – tekutá
Využíva sa pri chorobách a po zákrokoch, kedy je u pacienta sťažené prehĺtanie. Hlavnou požiadavkou pri tejto diéte je, aby boli všetky pokrmy pripravené do tekutého stavu, aby pacient nemal žiadne problémy s ich prijímaním.
Diéta 1 – kašovitá
Podáva sa po operačných zákrokoch alebo pri ťažkostiach spojených s tráviacim traktom. Tento druh diéty sa môže podávať aj pacientom, ktorý majú problémy s ústnou dutinou, pretože pripravené pokrmy majú kašovitú konzistenciu.
Diéta 2 – šetriaca
Technológia prípravy pokrmov má šetriaci charakter a pokrmy sú veľmi ľahko stráviteľné. Podáva sa hlavne pri poruchách tráviaceho traktu a pri horúčkovitých stavoch.
Diéta 3 – racionálna
Je podávaná všetkým pacientom, ktorý nepotrebujú osobitnú diétu.
Diéta 4 – s obmedzením tuku
Je to plnohodnotná diéta, v ktorej sa nepodávajú pokrmy s vyšším obsahom cholesterolu a na prípravu pokrmov sú nevhodné a úplne sa vylučujú prepaľované tuky. Podáva sa pri ochoreniach žlčníka, pečene a pri črevných kataroch.
Diéta 4-S – s prísnym obmedzením tuku
Podávajú sa prevažne pokrmy s vyšším obsahom cukrov a obmedzené sú bielkoviny predovšetkým mliečne. Pokrmy s akýmkoľvek obsahom tuku sú neprípustné.
Diéta 5 – bielkovinová bezzvyšková
Táto diéta sa podáva predovšetkým pri hnačkových a po hnačkových stavoch. Pripravené pokrmy majú obsahovať vyšší obsah bielkovín. Veľký dôraz sa kladie na obmedzenie celulózy, preto sa pri tejto diéte podáva len minimálne alebo žiadne množstvo zeleniny. Z tohto dôvodu je vitamín C v niektorých prípadoch potrebné podávať medikamentózne.
Diéta 6 – nízkobielkovinová
Táto diéta je podávaná pre pacientov trpiacich na choroby spojené s obličkami. V tejto diéte sa príjem bielkovín znižuje len na polovicu bežnej dávky a pripravované pokrmy musia preto obsahovať biologicky hodnotnejšie živočíšne bielkoviny. Pri príprave všetkých pokrmov sa neodporúča používať kuchynskú soľ a ak, tak len v minimálnom množstve, ktoré určí lekár.
Diéta 7 – nízkocholesterolová
Podáva sa pacientom so zvýšenou hladinou tukových látok v krvi, ďalej po infarktoch, po cievnych a mozgových príhodách a po chorobách spojených s cievami. Pripravované pokrmy nesmú obsahovať žiaden cholesterol a musia byť bohaté na nestráviteľné cukry, vlákninu.
Diéta 8 – redukčná
Hlavnou úlohou tejto diéty je pomôcť znížiť telesnú hmotnosť pacientom trpiacich obezitou. Pokrmy sa podávajú 5 – 6 krát denne v malých dávkach a to s prísnym obmedzením tukov a cukrov.
Diéta 9 – diabetická
Podáva sa pacientom trpiacim na cukrovku. Pri tejto diéte nie je rozhodujúca príprava pokrmov, ale správne a rovnomerné rozdelenie pokrmov obsahujúcich cukor do šiestich denných dávok. V stravovaní platí prísny zákaz používania cukru alebo iného sladidla.
Diéta 9-S – diabetická šetriaca
Pri príprave pokrmov musíme dbať na to, aby ich výsledná úprava nadobudla šetriaci charakter. Táto diéta je podobná diabetickej diéte rozdiel je tu len ten, že sa podáva pacientom trpiacim na cukrovku, ktorí majú ťažkosti s tráviacim traktom.
Diéta 10 – neslaná šetriaca
Podáva sa pri chorobách srdca a ciev a pri všetkých chorobách, ktoré zadržiavajú tekutiny v tele. Pokrmy sa pripravujú bez kuchynskej soli a nesmú obsahovať väčšie množstvo sodíka.
Diéta 11 – výživná
Podáva sa pri stavoch, kde je potrebné, aby pacienti opäť nadobudli telesnú silu a aby sa zvýšila ich telesná hmotnosť. Najčastejšie je to po operáciách a po všetkých náročných a dlhšie pretrvávajúcich chorobách. Výber potravín na prípravu pokrmov je neobmedzený, ale dáva sa prednosť energeticky výdatnej a biologicky hodnotnej strave.
Diéta 12 – strava batoliat
Táto strava je určená deťom od jedného do troch rokov. Pokrmy musia byť ľahko stráviteľné, mäkké a nenáročné na hryzenie. Strava musí byť pestrá a biologicky hodnotná.
Diéta 13 – strava väčších detí
Podáva sa deťom od štyroch do pätnástich rokov, ak si ich zdravotný stav nevyžaduje inú zvláštnu diétu. Strava má byť pestrá a nedráždivá a samozrejme bohatá na bielkoviny hlavne mliečne a vitamíny.
Využíva sa pri chorobách a po zákrokoch, kedy je u pacienta sťažené prehĺtanie. Hlavnou požiadavkou pri tejto diéte je, aby boli všetky pokrmy pripravené do tekutého stavu, aby pacient nemal žiadne problémy s ich prijímaním.
Diéta 1 – kašovitá
Podáva sa po operačných zákrokoch alebo pri ťažkostiach spojených s tráviacim traktom. Tento druh diéty sa môže podávať aj pacientom, ktorý majú problémy s ústnou dutinou, pretože pripravené pokrmy majú kašovitú konzistenciu.
Diéta 2 – šetriaca
Technológia prípravy pokrmov má šetriaci charakter a pokrmy sú veľmi ľahko stráviteľné. Podáva sa hlavne pri poruchách tráviaceho traktu a pri horúčkovitých stavoch.
Diéta 3 – racionálna
Je podávaná všetkým pacientom, ktorý nepotrebujú osobitnú diétu.
Diéta 4 – s obmedzením tuku
Je to plnohodnotná diéta, v ktorej sa nepodávajú pokrmy s vyšším obsahom cholesterolu a na prípravu pokrmov sú nevhodné a úplne sa vylučujú prepaľované tuky. Podáva sa pri ochoreniach žlčníka, pečene a pri črevných kataroch.
Diéta 4-S – s prísnym obmedzením tuku
Podávajú sa prevažne pokrmy s vyšším obsahom cukrov a obmedzené sú bielkoviny predovšetkým mliečne. Pokrmy s akýmkoľvek obsahom tuku sú neprípustné.
Diéta 5 – bielkovinová bezzvyšková
Táto diéta sa podáva predovšetkým pri hnačkových a po hnačkových stavoch. Pripravené pokrmy majú obsahovať vyšší obsah bielkovín. Veľký dôraz sa kladie na obmedzenie celulózy, preto sa pri tejto diéte podáva len minimálne alebo žiadne množstvo zeleniny. Z tohto dôvodu je vitamín C v niektorých prípadoch potrebné podávať medikamentózne.
Diéta 6 – nízkobielkovinová
Táto diéta je podávaná pre pacientov trpiacich na choroby spojené s obličkami. V tejto diéte sa príjem bielkovín znižuje len na polovicu bežnej dávky a pripravované pokrmy musia preto obsahovať biologicky hodnotnejšie živočíšne bielkoviny. Pri príprave všetkých pokrmov sa neodporúča používať kuchynskú soľ a ak, tak len v minimálnom množstve, ktoré určí lekár.
Diéta 7 – nízkocholesterolová
Podáva sa pacientom so zvýšenou hladinou tukových látok v krvi, ďalej po infarktoch, po cievnych a mozgových príhodách a po chorobách spojených s cievami. Pripravované pokrmy nesmú obsahovať žiaden cholesterol a musia byť bohaté na nestráviteľné cukry, vlákninu.
Diéta 8 – redukčná
Hlavnou úlohou tejto diéty je pomôcť znížiť telesnú hmotnosť pacientom trpiacich obezitou. Pokrmy sa podávajú 5 – 6 krát denne v malých dávkach a to s prísnym obmedzením tukov a cukrov.
Diéta 9 – diabetická
Podáva sa pacientom trpiacim na cukrovku. Pri tejto diéte nie je rozhodujúca príprava pokrmov, ale správne a rovnomerné rozdelenie pokrmov obsahujúcich cukor do šiestich denných dávok. V stravovaní platí prísny zákaz používania cukru alebo iného sladidla.
Diéta 9-S – diabetická šetriaca
Pri príprave pokrmov musíme dbať na to, aby ich výsledná úprava nadobudla šetriaci charakter. Táto diéta je podobná diabetickej diéte rozdiel je tu len ten, že sa podáva pacientom trpiacim na cukrovku, ktorí majú ťažkosti s tráviacim traktom.
Diéta 10 – neslaná šetriaca
Podáva sa pri chorobách srdca a ciev a pri všetkých chorobách, ktoré zadržiavajú tekutiny v tele. Pokrmy sa pripravujú bez kuchynskej soli a nesmú obsahovať väčšie množstvo sodíka.
Diéta 11 – výživná
Podáva sa pri stavoch, kde je potrebné, aby pacienti opäť nadobudli telesnú silu a aby sa zvýšila ich telesná hmotnosť. Najčastejšie je to po operáciách a po všetkých náročných a dlhšie pretrvávajúcich chorobách. Výber potravín na prípravu pokrmov je neobmedzený, ale dáva sa prednosť energeticky výdatnej a biologicky hodnotnej strave.
Diéta 12 – strava batoliat
Táto strava je určená deťom od jedného do troch rokov. Pokrmy musia byť ľahko stráviteľné, mäkké a nenáročné na hryzenie. Strava musí byť pestrá a biologicky hodnotná.
Diéta 13 – strava väčších detí
Podáva sa deťom od štyroch do pätnástich rokov, ak si ich zdravotný stav nevyžaduje inú zvláštnu diétu. Strava má byť pestrá a nedráždivá a samozrejme bohatá na bielkoviny hlavne mliečne a vitamíny.
Špeciálne diéty
Diéta pri pankreatitíde
Podávané pokrmy pri tejto diéte majú šetriť vonkajšiu vylučovaciu činnosť pankreasu. Jej postup sa rozdeľuje do štyroch štádií, kde najskôr pacient neprijíma vôbec žiadne tekutiny a ani potravu a postupne prechádza na príjem ľahkých pokrmov a aj tekutín. Neskôr sa prechádza na diétu číslo 4.
Diéta s obmedzením purínov
Podáva sa pacientom, ktorí trpia ochoreniami obličiek, dnou a vysokou hladinou kyseliny močovej v krvi. Podávané pokrmy nesmú obsahovať puríny, pretože z nich sa tvorí kyselina močová a pacienti musia počas dňa piť dostatok tekutín minimálne 2 litre.
Diéta v prevencii srdcovo cievnych chorôb
Srdcovo cievne ochorenia sú na celom svete hlavnou príčinou smrti. Týmto ochoreniam možno predchádzať racionálnou stravou v takzvanej protisklerotickej úprave, ktorú by bolo potrebné dodržiavať deň čo deň. Jej hlavnými zásadami sú striedmosť, pestrosť, jednoduchosť a uprednostnená kvalita pred kvantitou.
Diéta pri hyperlipoproteinémii
Hyperlipoproteinémia označuje skupinu ochorení so zvýšeným obsahom tukových látok v krvi. Pri tomto ochorení je dôležité, aby bola strava pestrá a vyvážená a veľmi nevhodné sú vyprážané a fritované pokrmy.
Diéta bezlepková
Pri tejto diéte je veľmi dôležité úplné vynechanie lepku z potravy, ktorý sa nachádza napríklad v pšeničnej a ražnej múke, jačmeni a ovse. Bezlepková diéta sa podáva najmä pri chorobe s názvom celiakia, ktorá je zapríčinená tým, že sliznica tenkého čreva trvalo neznáša lepok. Pri konzumovaní stravy s obsahom lepku dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva, k zníženiu množstva tráviacich enzýmov, ba až k ich vymiznutiu. Podávané pokrmy musia byť energetický plnohodnotné a ľahko stráviteľné a samozrejme bez obsahu lepku.
Diéta pri anémii z nedostatku železa
Podávané pokrmy musia byť podávané v pravidelných intervaloch a v menších porciách. Je veľmi potrebný dostatočný príjem bielkovín, železa, niektorých vitamínov komplexu B, najmä B 12, kyseliny listovej, vitamínu C, ako aj správne vylučovanie žalúdočnej šťavy.
Diéta pri problémoch s prostatou
Zväčšená prostata obsahuje bunky s nižšou hladinou zinku, než je normálne. Preto sa doporučuje strava bohatá na zinok a vitamín E.
Diéta pri pálení záhy
Pri častom pálení záhy sa odporúča denne zjesť misku zeleninového šalátu, ktorého základom sú uhorky. Z nápojov piť surový jablčný ocot s vodou. Pálenie záhy odstránime aj zjedením
2 - 3 mandlí.
Podávané pokrmy pri tejto diéte majú šetriť vonkajšiu vylučovaciu činnosť pankreasu. Jej postup sa rozdeľuje do štyroch štádií, kde najskôr pacient neprijíma vôbec žiadne tekutiny a ani potravu a postupne prechádza na príjem ľahkých pokrmov a aj tekutín. Neskôr sa prechádza na diétu číslo 4.
Diéta s obmedzením purínov
Podáva sa pacientom, ktorí trpia ochoreniami obličiek, dnou a vysokou hladinou kyseliny močovej v krvi. Podávané pokrmy nesmú obsahovať puríny, pretože z nich sa tvorí kyselina močová a pacienti musia počas dňa piť dostatok tekutín minimálne 2 litre.
Diéta v prevencii srdcovo cievnych chorôb
Srdcovo cievne ochorenia sú na celom svete hlavnou príčinou smrti. Týmto ochoreniam možno predchádzať racionálnou stravou v takzvanej protisklerotickej úprave, ktorú by bolo potrebné dodržiavať deň čo deň. Jej hlavnými zásadami sú striedmosť, pestrosť, jednoduchosť a uprednostnená kvalita pred kvantitou.
Diéta pri hyperlipoproteinémii
Hyperlipoproteinémia označuje skupinu ochorení so zvýšeným obsahom tukových látok v krvi. Pri tomto ochorení je dôležité, aby bola strava pestrá a vyvážená a veľmi nevhodné sú vyprážané a fritované pokrmy.
Diéta bezlepková
Pri tejto diéte je veľmi dôležité úplné vynechanie lepku z potravy, ktorý sa nachádza napríklad v pšeničnej a ražnej múke, jačmeni a ovse. Bezlepková diéta sa podáva najmä pri chorobe s názvom celiakia, ktorá je zapríčinená tým, že sliznica tenkého čreva trvalo neznáša lepok. Pri konzumovaní stravy s obsahom lepku dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva, k zníženiu množstva tráviacich enzýmov, ba až k ich vymiznutiu. Podávané pokrmy musia byť energetický plnohodnotné a ľahko stráviteľné a samozrejme bez obsahu lepku.
Diéta pri anémii z nedostatku železa
Podávané pokrmy musia byť podávané v pravidelných intervaloch a v menších porciách. Je veľmi potrebný dostatočný príjem bielkovín, železa, niektorých vitamínov komplexu B, najmä B 12, kyseliny listovej, vitamínu C, ako aj správne vylučovanie žalúdočnej šťavy.
Diéta pri problémoch s prostatou
Zväčšená prostata obsahuje bunky s nižšou hladinou zinku, než je normálne. Preto sa doporučuje strava bohatá na zinok a vitamín E.
Diéta pri pálení záhy
Pri častom pálení záhy sa odporúča denne zjesť misku zeleninového šalátu, ktorého základom sú uhorky. Z nápojov piť surový jablčný ocot s vodou. Pálenie záhy odstránime aj zjedením
2 - 3 mandlí.
Kontakt
Zdravechudnutie
tomas.smolik007@gmail.com